facebook dog icon

 

Logo

ZgorajDesno

O podjetju   |   Vizitka   |   Kontakt   |   Vpis

ZADNJIČNI MEŠIČKI (Paraanalni žlezi)

Vse kar ste želeli vedeti o tistem tam zadaj, pa si niste upali vprašati...

 

KAJ ZA VRAGA STA PARAANALNI VREČKI?

Paraanalki01Obzadnjični žlezi pri živalih ležita v tkivu tik ob zadnjiku in spominjata na dve majhni vrečki. Od tod tudi njuno ime. Producirata gost, masten in smrdeč (specifičen vonj po ribah?) izloček, ki ima vonjalno funkcijo. Z njim pes in mačka označita svoj teritorij. Večina divjih živali lahko izprazni žlezi hotno (z namenom markiranja ali samoobrambe – tako kot npr. dihurji). Domače živali pa so to sposobnost večinoma izgubile. K praznjenju vrečk pripomore dovolj gibanja in predvsem primerno izločanje blata (frekventno, formirano), ki s svojo potisno močjo ob pasaži skozi zadnjik pritisne na žlezi.

 

 

Paraanalki02

Kljub temu pa nekateri psi in mačke ne morejo popolnoma izprazniti vsebine mešičkov po naravni poti. Vzrok temu je sprememba katerega izmed zgoraj navedenih dejavnikov (driska ali zaprtje, premalo gibanja in debelost) oz. infekcija tega področja. Če slednja ni primaren razlog za zamašitev žlez, pa je vsaj (pogosteje) njena komplikacija, ki vodi v začaran krog.

Znaki problemov so posledica nelagodja in srbenja v obzadnjičnem delu: najpogosteje psi drgnejo z zadnjo platjo po tleh, nekateri se intenzivno ližejo v tem predelu ali pa lovijo rep, mačke izližejo vso dlako pod repom. Včasih pa so samo potrti, se tresejo, ne dvignejo repa ali (manj pogosto) praskajo po ušesih.Paraanalki03

KAJ LAHKO STORIM DOMA?

Paraanalki04Prvi korak ob drgnjenju zadnjika je kontrola stanja vrečk: na žlezi stransko in globoko pod zadnjično odprtino pritisnemo s prsti (palec in kazalec ene roke) v smeri od spodaj navzgor in navzven. Pri tem za zaščito sebe in okolice uporabimo robček ali mehko papirnato brisačko. Če je izstisnjena vsebina zelo pastozna, ta metoda verjetno ne bo zadostovala. Takrat uporabimo nekoliko manj prijeten globji način, ki kombinira zunanjo in notranjo (v danki) pozicijo prstov za vsako vrečko posebej (priporočamo uporabo lubrikanta ter rokavic!).

 

ČE PA SE DRGNJENJE ŠE VEDNO NADALJUJE?

Nekatere živali potrebujejo več zaporednih stiskanj vrečk, da so le te res izpraznjene. Če pa se kljub temu težava ponavlja, svetujemo obisk veterinarja, ki bo ocenil njihovo stanje oz. poiskal vzrok zanj. Saj srbeča koža, črevesni paraziti, (redkeje) boleči procesi križa lahko povzročijo podobne klinične znake, zahtevajo pa povsem drug pristop k terapiji.

DO ČESA LAHKO PRIVEDE KRONIČNO VNETJE ŽLEZ?

Kronično vneta žleza vodi do zožitve njenega izvodila (cevčice, skozi katero se vrečka ob blatenju izprazni) in s tem do še hujšega napolnenja, potenciranja vnetja, otekline, bolečine, infekcije, ... Najpogosteje se razvije zagnojek. Le-ta abscedira (gnoj prežre kožo ter izteče iz vrečke) in postane očiten problem s krvavitvijo, smradom in lizanjem po zadnjiku. V tej fazi obolenja mora nastopiti veterinar z ustrezno obdelavo in terapijo.

JE OPERATIVNI PRISTOP NUJEN?Paraanalki05

Če je žlezi potrebno prazniti vsakih nekaj tednov ali če se pojavijo abscesi, priporočamo njuno operativno odstranitev, ki spada v skupino rutinsko izvedenih operacij (seveda v rokah izkušenega veterinarskega kirurga). Redke so postoperativne komplikacije, ki prizadenejo oživčenost, omišičenost zadnjika ter njegovo kontinenco. Ob strokovno izvedeni operaciji pa se tudi ni bati pojava fistul na mestih odstranjenega tkiva žlez. S tem posegom boste vašemu štirinožnemu prijatelju (in sebi) močno olajšali nadaljnja leta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jasna Kopač Dolenc, dr. vet. med.

Share

Logo

SPECIALIZIRANA AMBULANTA ZA MALE ŽIVALI, KRANJ


DELOVNI ČAS AMBULANTE:

Pon. - Pet. 8:00 - 20:00
Sobote: 8:00 - 12:00


Nedelje, prazniki in izven delovnega časa:
v nujnih primerih, ko gre za življenje vašega ljubljenca, smo dosegljivi na telefonu: 051 / 645 - 409

medico.psi@medicovet.si

Kako do nas

Zemljevid

Medicovet d.o.o.

Kajuhova ulica 23

4000 Kranj

Dog